Kuchyňské nože od společnosti Cold Steel

Kuchyňské nože od společnosti Cold Steel

Kuchyňské nože se dnes dají sehnat v jakémkoliv obchodu s domácími potřebami či v supermarketu. Bez tohoto náčiní se v kuchyni neobejde žádný, tudíž ani amatérský kuchař. Před samotným výběrem je třeba se ale zaměřit na to, na které suroviny budete nůž používat. Zdali jej budete používat na ovoce, pečivo či maso. Existuje celá řada kuchyňských nožů, které se nejčastěji dělí do skupin podle jejich použití. Zaměřit se, ale musíte i na jejich velikost, tvar, typ ostří a materiál. Nůž musíte samozřejmě správně brousit a skladovat. Před výběrem si určitě říkáte, proč máte investovat do dražších nožů, když vám stačí koupit nůž za pár korun. Otázka je, jak vám tento nůž dlouho vydrží. U těchto levných nožů se vám může stát, že bude ostří čepele hned poškrábané či bude rezivět. Nabídka kuchyňským nožů je opravdu pestrá. Cenu nože ovlivňuje především použitá ocel na čepeli, materiál rukojeti, složitost výroby, formy  výbrusu   či  podíl  ruční  práce.  Cena  kvalitnějšího  nože   se  pohybuje  od 1.000 Kč.

 

 

 

 

Cold Steel – americký výrobce nožů a chladných zbraní

Firma Cold Steel vznikla již v roce 1980 a první rok své existence opravdu sotva „přežila“. Od tohoto období se ale neustále rozvíjí, modernizuje a stále prosperuje. V současnosti patří mezi přední nejuznávanější výrobce chladných zbraní na světě. Sídlí v USA, ve státě Kalifornie a jedinečnost této firmy je hlavně v její rozsáhlé nabídce výrobků. Společnost Cold Steel v současné době nabízí samostatně tyto modely kuchyňských nožů: Vykosťovací nůž, nůž na pečivo, varianty šéf kuchařských nožů, steakový nůž, loupací nůž, nůž na zpracování masa, universální nůž, řeznický nůž, velký stahovací nůž, tuhý prohnutý vykosťovací nůž, filetovací nůž, pružný vykosťovací nůž, sekáček, tuhý vykosťovací nůž, scimitar nůž a model Western Hunter.

 

Sada Kitchen Classics kompletní set i s dřevěným stojanem od společnosti Cold Steel.

Sada Kitchen Classics kompletní set i s dřevěným stojanem.

 

 

Dále nabízí různé varianty setů a sad. Například Set 6 steakových nožů, řeznickou sadu, start set, kitchen Classics kompletní set, grilovací set a základní kuchařskou sadu. V případě nákupu více nožů je určitě vhodné zvážit koupi celé sady či setu, který může vyjít levněji než nákup jednotlivých kusů, a ve kterém mnohdy najdete vše potřebné. Například Kitchen Classics kompletní set obsahuje: Dřevěný stojan, šest steakových nožů, vykosťovací nůž, nůž na pečivo, kuchařský Chef nůž, paring nůž na zeleninu, nůž na maso a univerzální nůž.

 

Testované nože od společnosti Cold Steel.

Testované nože od společnosti Cold Steel.

 

Čepele kuchyňských nožů od Americké firmy Cold Steel jsou vyrobeny z německé oceli 4116. Jedná se o jemnozrnnou nerezovou ocel od firmy Thyssen Krupp, která se běžně používá ve farmaceutickém průmyslu a kuchyňských nástrojích. Obsah uhlíku a chromu je vyvážen pro vynikající odolnost proti korozi a pevnost. Rukojeti jsou vyrobeny ze dvou materiálů. Podkladovou část rukojeti tvoří pevnostní polypropylen, který dodává noži tvar a výborné pevnostní vlastnosti a povrch je potažen měkkým a pružným umělým polymerem s označením Kray-Ex, aby rukojeť neklouzala.

 

Díky materiál rukojeti nože od Cold Steel perfektně padne do ruky a neklouže ani po znečištění.

Díky materiálu rukojeti nože perfektně padnou do ruky a nekloužou ani po znečištění.

 

 

„Kuchyňáky“ v akci

K tomuto vyzkoušení a testu jsme si přizvali na pomoc odborníka. Kuchyňské nože Cold Steel nám pomohl otestovat profesionální kuchař Jaroslav Reichardt. Jaroslav má za sebou 30 let praxe kuchařiny a v současné době působí jako kuchař v restauraci Marina. V minulosti působil mimo jiné jako šéfkuchař v restauracích Pravda, Lacasa Argentina a Kolkovna na Újezdě.

 

Kuchař Jaroslav Reichairdt při natáčení videa.

 

K testování jsme dali k dispozici všechny „kuchyňáky“, které Cold Steel vyrábí. Zajistili různé suroviny a dohodli předběžný scénář. Volbu nožů a práci s nimi jsme kompletně nechali na rozhodnutí pana kuchaře, chtěli jsme jen, aby vyzkoušel co nejvíce různých modelů. Porcovali se například různé druhy masa.

 

Hovězí maso na plátky – žádný problém.

Hovězí maso na plátky – žádný problém.

 

Hovězí, vepřové i kuřecí. Krájelo několik druhů zeleniny (okurka, paprika, cibule, rajče, mrkev) i ovoce (jablko, citrón, hruška, granátové jablko).

 

Loupání cibule pomocí loupacího nože.

 

Zpracovali se bylinky i pečivo (čerstvý chléb + rohlíky).

 

Krájení cibule s modelem šéf kuchařského nože od Cold Steel šlo jako po másle.

Krájení cibule s modelem šéf kuchařského nože šlo jako po másle.

 

 Nůž přímo určený na pečivo se velmi osvědčil. Loupací nůž také odvedl svoji práci dokonale. Výborný byl i sekáček a universální nůž. Přesto u kuchaře Jaroslava zvítězili tyto modely: Šéf-kuchařský nůž (délka čepele-204 mm), Řeznický nůž, Tuhý vykosťovací nůž a Scimitar.

 

Vykosťovací nůž Cold Steel je ideální pro odkrajování masa od kosti.

Vykosťovací nůž je ideální pro odkrajování masa od kosti.

 

Nyní citujme přímo profesionálního kuchaře Jaroslava Reichardta: „Se všemi testovanými noži se mi pracovalo dobře, kvalitní plastové rukojeti jsou výborné a nože jsou od výrobce opravdu špičkově nabroušeny. Líbí se mi i pětiletá záruka, což není v oblasti kuchyňských nožů běžné. Když to shrnu, tak kuchyňské nože od firmy Cold Steel jsou pecka pro začínající kuchaře!“

 

Řeznický nůž Cold Steel slouží k bourání, porcování a vykrajování masa.

Řeznický nůž slouží k bourání, porcování a vykrajování masa.

 

Na závěr ještě několik rad – aneb jak se správně chovat k noži na maso? Nože umývejte vždy ručně. Horká voda a vodní pára z myčky nožům škodí. Po použití je umyjte pod tekoucí vodu a otřete. Nenechávejte je mokré. Vždy nože ukládejte do stojanů nebo pouzder. Do stojanu je zasouvejte ostřím nahoru, aby se netupily. Nikdy nože nevkládejte volně do zásuvky s ostatními noži nebo jiným kovovým náčiním. Vždy při práci používejte prkénka z měkkých materiálů, jako je dřevo nebo plast. Porcelánové talíře, sklo nebo umělý či přírodní kámen jsou nevhodné. Pravidelně musíte nože brousit, tupé nože mohou být nebezpečné. Nože můžete naostřit ocílkou, ostřičem na nože, nebo použít brusný kámen.

 

Profesionální kuchař ví, jak o nože pečovat! Po práci je okamžitě otře.

Profesionální kuchař ví, jak o nože pečovat! Pop práci je okamžitě otře.

Odeslat článek známému   Vytisknout